RSS

„Beogradski međunarodni model UN – BIMUN“

Šta je BIMUN?

WHAT IS BIMUN?

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2004. godine organizuje međunarodnu konferenciju „Beogradski međunarodni model UN – BIMUN“, simulaciju zasedanja i rada organa UN.

„BIMUN“ odlikuje visok obrazovni nivo, čvrsta pravila procedure zasnovana na realnim pravilima rada organa UN, kao i aktuelne teme kojima se UN bave. U skladu sa visokim kriterijumima učešća, poseban akcenat je na pripremi učesnika i realnoj simulaciji.

Tim projekta čine uspešni studenti društvenih nauka, najbolji učesnici prethodnih BIMUN konferencija. Tokom više meseci priprema, oni učestvuju u svim aspektima planiranja i organizacije projekta. Po završetku konferencije, najbolji učesnici rade istraživački projekat „BIMUN plus“. Na taj način, „BIMUN“ predstavlja celogodišnju aktivnost, proces u kome učestvuje veliki broj mladih i uspešnih ljudi koji stiču nova saznanja i iskustva, na zanimljiv i interaktivan način, u skladu sa savremenim principima obrazovanja.

„Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija – BIMUN 2012“ (15 – 18. mart 2012.) deveta je po redu međunarodna omladinska konferencija, na kojoj će biti simulacija zasedanja organa UN na sledeće teme:

• SAVET BEZBEDNOSTI: „Situacija u Libiji“
• SAVET BEZBEDNOSTI – Krizni komitet: „Izraelsko-palestinski konflikt“
• GENERALNA SKUPŠTINA – Drugi komitet: „Održivi razvoj – put ka zelenoj ekonomiji“
• SAVET ZA LJUDSKA PRAVA: „Ljudska prava i korupcija u jugoistočnoj Evropi“
• Komitet za svetsku baštinu UNESKA: „Svetska baština i identitet kultura“
• BIMUN Junior – Prvi komitet GENERALNE SKUPŠTINE: „Terorizam i međunarodna bezbednost– situacija u Avganistanu“.

Projekat BIMUN 2012 biće ostvaren kroz četiri faze: pripremne aktivnosti, BIMUN konferencija, Follow-up aktivnosti i „BIMUN Plus“ projekat.

Učesnici konferencije biće studenti sa univerziteta u Srbiji, iz regiona i drugih zemalja. Na „BIMUN 2012“ biće oko 300 učesnika iz preko 30 zemalja.

Osnovni cilj BIMUN projekta jeste da uspešni studenti iz zemlje i sveta u praksi upoznaju mehanizme međunarodne saradnje i osnovna diplomatska načela (pregovaranje, mirno rešavanje sporova, dijalog, kompromis, konsenzus) i razumeju značaj uloge UN u savremenom svetu.
„BIMUN 2012“ biće prilika za diplomatske debate, uz poštovanje multikulturalizma i demokratskih vrednosti, kao i za druženje i povezivanje mladih lidera. Takođe, mladi iz sveta imaće mogućnost da upoznaju Beograd i grade sliku o savremenoj Srbiji.

Način rada omogućiće učesnicima da predstavljaju dodeljenu zemlju, različitu od svoje. Delegacije će oformiti Organizacioni komitet BIMUN-a. U pripremi, učesnici će biti u kontaktu po delegacijama, da bi razvili zajedničku strategiju. Konferencija će se odvijati na engleskom jeziku i biće prilika za aktivnu komunikaciju.

Najbolji učesnici prema evaluaciji dobiće novčanu nagradu i učešće na „BIMUN Plus“ projektu. Takođe, moći će da učestvuju pod posebnim uslovima na „GlobalMUN 2012“.

Konferencija „BIMUN 2012“ je zasnovana na pozitivnim iskustvima prethodnih sedam uspešnih konferencija (2004-2011).

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: