RSS

Studenti Šumarskog fakulteta prave unikatni nameštaj

16 dec

Studenti Šumarskog fakulteta prave unikatni nameštaj

M. Joksimović | 15. 11. 2013. – 20:29h | Foto: O. Bunić | Komentara: 0

Studenti šumarstva su za neobični nameštaj koji su sami napravili u fakultetskim radionicama do sada osvojili 112 prestižnih domaćih i svetskih nagrada. Svoje majstorije su predstavili kroz izložbu na Sajmu nameštaja i u holu Šumarskog fakulteta. Pojedini njihovi radovi proizvode se i serijski, ali su većina unikati.

Kreacije studenata izložene su u holu Šumarskog fakulteta

Studenti sa odseka za tehnologiju, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta (TMP) već godinama u radionicama svoje kreativne ideje pretvaraju u realnost.

 

 

 Aco Pejovic-Saša Mihajlović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nameštaj su upravo predstavili kroz izložbu “Desing blok” na sajmu, a ovih dana i na fakultetu sa profesorkom Jelenom Matić, njihovom mentorkom, dočekuju srednjoškolce koji dolaze iz cele Srbije da bi videli radove.
U holu fakulteta prvo pada u oči Ksiloteka, na kojoj je radilo oko 15 studenata.
– Ksiloteka je “biblioteka” drveta. U fasadnom delu ugrađena su 148 uzoraka različitih vrsta drveta, s nazivima na srpskom i latinskom, a enterijer čini 1.500 štapova različitih boja i dužina. Ona koristi studentima da bi videli koje se sve vrste drveta mogu da koriste u izradi nameštaja – priča Vojislav Dacić, apsolvent Šumarskog fakulteta.

Ksiloteka je napravljena od uzoraka čak 148 vrsta drveta

Tim radom osvojili su prvu nagradu ovogodišnjeg Salona arhitekture i nagradu Privredne komore Beograda.

 

ZADATE TEME KAO IZAZOVI

– Studenti nikada nemaju jednostavnu temu, već uvek neki izazov. Među zadacima je bilo i da naprave nešto samo od pločica ostataka od parketa. Isprva im se to činilo nemogućim, ali kada su pustili maštu na volju, napravili su zanimljive stvari – priča profesorka Jelena Matić.

Izloženo je još i 13 prototipova nameštaja. Među njima je i “klupa – stolica” na rasklapanje, jedan od retkih predmeta izabranih za komercijalnu proizvodnju. Tu je i drveni stočić sa elastičnim centralnim delom koji se, kada se na njega stavi voće, pretvara u korpu.

“Chi čiviluk” napravljen je od drški sa metle, lavirint-stočić su zapravo dva stočića u jednom, “updown” fotelja na prvi pogled izgleda kao noćni sto, ali kada u nju sednete, lagano se spušta i zahvaljujući unutrašnjem mehanizmu lakše ustajete iz nje.

 

Studenti su te radove izlagali na najčuvenijim sajmovima u Milanu, Briselu, Parizu, Kopenhagenu, Stavangeru, Budimpešti, Sofiji…

 

Sami su osmislili i napravili prostor za predah između predavanja

U arboretumu Šumarskog fakulteta postavljen je paviljon “Pokreni se”, takođe studentsko delo. To je kućica od pet segmenata sa različitim sadržajem. Tu studenti mogu da sede, leže i da se penju. Zamišljen je kao prostor u kom studenti provode vreme između predavanja.

Advertisements
 
 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: