RSS

10 istina i zabluda o novom Zakonu o radu

04 jan

Usvajanje aktuelnog predloga zakona o radu išlo bi najviše na štetu zaposlenih u državnom sektoru, pod uslovom da nisu zaštićeni kolektivim ugovorom, ali i radnika u privatnom sektoru kojima je firma uplaćivala bonuse.

Istina je da bi novi zakon bio rigidniji od dosadašnje regulative, ali je zabluda da će oduzeti zaradu radnicima dok su na bolovanju ili dok koriste dane godišnjeg odmora. Plata će u tom periodu biti manja, onim radnicima koji od firme dobijaju razne vrste bonusa.

Zaposlimo Srbiju

U Ministarstvu privrede objašnjavaju da su najveće promene ukidanje otpremnina i minulog rada za sve godine staža i drugačiji obračun naknada za one dane kad radnik ne dolazi na posao.

– Otpremnine i minuli rad računaće se samo kod samo kod poslednjeg poslodavca i to se odnosi na sve zaposlene. S druge strane, drugačiji obračun za dane kad ne rade najviše će pogoditi one u javnom sektoru. Po novom, osnovica za obračun ne bi više bila prosek tri poslednje zarade, već osnovna plata plus minuli rad – kažu za “Blic” u ovom ministarstvu.

Najveći broj firmi u privatnom sektoru, kako kažu, i do sada je za vreme godišnjeg odmora isplaćivao toliki iznos, jer je retko ko isplaćivao bonuse koji bi ulazili u obračun. U nekim javnim preduzećima, bez obzira na to koliko su uspešno poslovali, bonusa je bilo.

– U javnim preduzećima se dešavalo da u jednom mesecu dobijete regres u iznosu čitave plate, a ako ceo sledeći mesec odete na odmor, vi ćete za taj period primiti veću naknadu nego onaj ko je ostao u firmi i radio. Tako su firme koje isplaćuju regres, imale problem da su mnogi već sledećeg meseca želeli da odu na odmor da bi im i regres ušao u prosek – kažu oni i dodaju da u “bonuse” spada regres, 13. plata, prekovremeni, noćni rad ili bilo koja vrsta novčanog nagrađivanja zaposlenih.

Evo 10 istina i zabluda oko novog Zakona o radu:

1. Godišnji odmor će biti manje plaćen – delimično tačno

– Sada, za vreme godišnjeg odmora zaposleni dobija platu, koja je prosek onoga što je zarađivao u poslednja tri meseca. U taj prosek ulazi i regres, 13. plata, svi bonusi i naknade u poslednja tri meseca. Po novom zakonu bi osnovica za naknadu u vreme odmora bila osnovna zarada uvećana za minuli rad.

2. Bolovanje će biti manje plaćeno – delimično tačno

Obračun naknada za vreme bolovanja više se ne bi radio na osnovu proseka poslednje tri zarade, umanjene za 35 odsto. Sada se menja osnovica koja će i u ovom slučaju biti osnovna zarada, plus minuli rad. Dodatan teret za sve je što će se i minuli rad računati samo kod poslednjeg poslodavca, što bi značajno pogodilo one koji su menjali firme.

3. Smanjuje se naknada za minuli rad – tačno

Po novom, obračun nadoknade za minuli rad će se raditi samo prema godinama provedenih kod poslednjeg poslodavca, umesto za ceo radni staž. Ako zaposleni promeni firmu, minuli rad će mu biti nula, što u praksi znači da svuda gde ova stavka ulazi u obračun, taj radnik dobija manje novca. Sada je zakonski minimum za minuli rad 0,4 odsto zarade po godini staža.

4. Otpremnine će biti manje nego do sada – tačno

– Radnici su do sada, u slučaju otkaza, mogli da računaju da će im poslodavac isplatiti otpremninu za sve godine radnog staža. Po novom, poslodavac je dužan da plati otpremninu samo za godine staža provedene u njegovoj firmi.

5. Manja naknada za odlazak u penziju – tačno


– Prilikom penzionisanja, radnik bi do sada dobijao od firme i tri prosečne plate. Po novom, plan je da se ta naknada za buduće penzionere svede na dve prosečne plate u Srbiji.

6. Rad na određeno će zameniti stalni radni odnos – netačno

– Ugovori na određeno su do sada mogli da traju do godinu dana. Po novom, taj rok se produžava na dve godine.

7. Oštrije kazne zbog nediscipline – tačno

– Radnik bi sada zbog nediscipline mogao da bude udaljen s posla tri dana, dok bi po novom zakonu to moglo da se prolongira na čak 30 dana. Kao disciplinska mera predviđeno je i smanjivanje plate do 20 odsto.

8. Lizing radnika zatvoriće mogućnost zapošljavanja za stalno – netačno

– Danas je na lizing već zaposleno oko 50.000 ljudi, ali ta oblast nije zakonom regulisana, pa su radnici manje plaćeni od svojih kolega koje firma zaposli za stalno. Novi zakon bi regulisao ovu oblast tako da što bi ti ljudi morali da imaju jednake zarade i prava kao i oni zaposleni za stalno.

9. Manje naknade za povredu na radu – delimično tačno

I ova naknada zavisi od obračuna, a to je i u ovom slučaju osnovna zarada uvećana za minuli rad.

10. Nema isplate zaostalih plata ako radnik tuži firmu zbog otkaza – tačno

– Do sada je radnik koji dobije otkaz, tuži firmu i dobije spor, mogao da računa i na isplatu svih zaostalih plata za vreme suđenja. Po novom, poslodavac je obavezan da mu isplati naknadu, a ne zaostale zarade.

Preuzeto sa http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/432061/10-istina-i-zabluda-o-novom-Zakonu-o-radu

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 4. januara 2014. in Najnovije vesti-News

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: