RSS

Srbija bi od otpada mogla da proizvede struju vrednu dve milijarde evra

04 feb

Srbija bi samo od đubreta koje građani bacaju u kontejnere mogla da proizvede struju vrednu dve milijarde evra. Ipak, u našoj zemlji otpad samo zagađuje okolinu i uništava zdravlje građana, dok ga razvijene zemlje najvećim delom iskoriste, tvrde stručnjaci.

Svaki stanovnik Srbije dnevno u proseku iz kuće izbaci skoro oko kilogram raznog krša i hrane, a godišnje domaćinstva „proizvedu“ oko 2,5 miliona tona otpada.

Reciklaža

 

Na začelju liste

Od ovoga se preradi ili se reciklira pet odsto što nas svrstava na začelje evropskih zemalja po iskorišćavanju komunalnog otpada. Predsednica nezavisnih stručnih organizacija CEDEF Jovanka Arsić karišić navodi da bi se od otpada bačenog za godinu dana u Srbiji moglo proizvesti električne energije u vrednosti od dve milijarde evra.

„Od otpada koji se stvara u nekoj opštini, svaka lokalna zajednica mogla bi da ostvaruje dodatne prihode i zaposli ljude. Količina komunalnog otpada u Srbiji, kao i u Evropi, godišnje će rasti za oko 2,5 procenata. A posebno je važno i to što EUne podržava stvaranje deponija“ kaže Karašićeva.

Profesor Goran Vujić sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka objašnjava da se kućni otpad može koristiti za proizbodnju toplotne energije ili organskog đubriva, ali Srbija gotovo da ne koristi njegove potencijale.

„Ovde se uglavnom prerađuje ili reciklira plastika, kartoni, akumulatori, ali svega 12 odsto od ukupne količine ovih vrsta otpada. Nema ni para niti političke volje da se ovaj problem reši“ smatra Vujić.

On navodi da čak 90 odsto kućnog otpada završi na divljim deponijama, a samo 10 procenata na sanitarnim.

„Gotovo sav otpad se samo baci na gomilu, bez ikakvog tretmana, a niko ne razmišlja da li su to ekološke bombe i biološke bombe. U Srbiji postoje samo dve sanitarne i čak 3.582 divljih deponija. Samo za saniranje divljih deponija potrebno je 300 miliona evra, a za gradnju novih bi nam trebalo 250 miliona. To dovoljno govori do čega smo došli.“

Profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu, Aleksandar Jovović objašnjava da se u zemljama EU reciklira oko trećina kućnog otpada, trećina iskoristi za proizvodnju goriva i energije, a ostatak završi na deponijama.

Izvor bolesti i zaraza

Evropljani čak i ono što bace na deponiju pre svega tretiraju da ne bi predstavljalo opasnost po životnu sredinu. Kod nas gotovo sve završi na smetilištima i predstavlja izvor zaraza i bolesti. Umesto toga, može da se iskoristi za pravljenje biomase, organskog đubriva i proizvodnju energije. Samo od đubreta koje nastane u Beogradu godišnje bi moglo da se proizvede 150.000 tona goriva ističe Jovović.

 

Doniraj za Život

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 4. februara 2014. in Najnovije vesti-News

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: