RSS

Minimalac u Srbiji najniži u regionu

21 feb

Pune dve godine visina minimalca nije menjana i najniži iznos koji radnik u Srbiji može da primi je 115 dinara po satu, što je mesečno oko 20.000 dinara.
Poslovi u NOR

Pune dve godine visina minimalca nije menjana i najniži iznos koji radnik u Srbiji može da primi je 115 dinara po satu, što je mesečno oko 20.000 dinara.

S obzirom na svakodnevno „skakanje“ cena, sindikalci traže da se zakonski minimum pomeri na 130 dinara.

Na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta predstavnici poslodavaca i Vlade istakli su da za povećanje nema sredstava u budžetu, međutim, predstavnici radnika nisu zadovoljni takvim objašnjenjem.

Prema rečima Dragana Zarubice, člana SES, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, poražavajuća je tvrdnja ministra finansija da je danas u Srbiji privilegija primati minimalac.

„Ovo je bruka i sramota za Vladu. Sve je poskupelo, a oni neće ni da razgovaraju o povećanju cene rada. S druge strane, iz budžeta se isplaćuju bonusi i pozajmice u iznosima od nekoliko desetina hiljada dinara, a za sirotinju ne može ni dve hiljade mesečno“, kaže Zarubica.

Osim reprezentativnih sindikata, SSSS i Udruženih granskih sindikata „Nezavisnost“, stav su podržali i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije i Udruženi sindikati „Sloga“.

„Minimalna zarada u Srbiji najniža je u regionu. Svi su nas prestigli, Slovenija i Hrvatska odavno, a sada kaskamo i za Makedonijom i BiH. Mislim da pokušaji da se na SES-u izbori više novca za radnike neće uroditi plodom pre izbora, jer povećanje minimalca vuče i niz drugih poskupljenja, poreza i doprinosa“, tvrdi Ranka Savić iz ASNS.

Ovo pitanje je moralo da bude pokrenuto mnogo ranije, jer u Srbiji čak 400.000 radnika živi na minimalcu.

Udruženi sindikati „Sloga“ smatraju da bi po radnom satu radnik u Srbiji trebalo da prima najmanje 230 dinara. Po njihovom mišljenju predlog tzv. reprezentativnih sindikata od 130 dinara ispod je svakog ljudskog dostojanstva i u ukupnom zbiru na mesečnom nivou ne pokriva ni četvrtinu potrošačke korpe u Srbiji.

„Svako povećanje ispod 230 dinara je manipulativnog karaktera, jer ono najmanje pogađa javni sektor i ne zadire u budžet kako se javnosti predstavlja, već štiti poslodavce u realnom sektoru da radnicima isplaćaju najminimalniju zaradu“, kažu u „Slogi“.

Vlada nije dovoljno radila na ekonomskom planu, tvorevina Socijalno-ekonomski savet je nefunkcionalna i u službi privatnog kapitala, zato ta institucija mora hitno da pretrpi promene, jer, osim dobre mesečne novčane apanaže članovima Saveta – zaposlenima nije donela ništa.

Izvor: b92.net

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 21. februara 2014. in Najnovije vesti-News

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: