RSS

Prvi turisti kreću Putevima Tesle kroz Srbiju

27 feb

Vratite se vek unazad, krenite na nesvakidašnju rutu Putevima Tesle kroz Srbiju. Posetite Muzej Nikole Tesle, beogradski Muzej nauke i tehnike, stogodišnje kabinete Elektrotehničkog fakulteta; istražite Beograd iz ugla Nikole Tesle; zatim Negotin – rodni grad Đorđa Stanojevića; pa deset malih, starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji. Ne treba zaobići ni rodnu kuću Teslinog omiljenog pesnika – Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao ni Idvor i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i „rivala”.

Tesla-Saša Mihajlović

Posetioci ovogodišnjeg Međunarodnog sajma turizma u Beogradu imaće jedinstvenu priliku da putem veb sajta www.teslaways.rs virtuelno prošetaju Putevima Tesle i saznaju više o industrijskoj baštini i stogodišnjim hidrolektranama Elektroprivrede Srbije, a zatim se prijave da zaista budu prvi turisti na Putevima Tesle kroz Srbiju.

Sajt www.teslaways.rs, koji su, kao poklon projektu Putevima Tesle, izradili polaznici ITAcademy, biće predstavljen trećeg dana Sajma, u subotu 1. marta na štandu Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Niša, Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta i turističke agencija Magelan.

Promocija:
– od 11 do 12 sati na štandu Turističke organizacije Srbije
– od 12.30 do 13.30 na štandu turističke agencije Magelan
– od 14 do 16 sati na štandu Turističke organizacije Niša
– od 16 do 18 sati na štandu Sprortsko turističkog centra Bajina Bašta

Ovom prilikom, posetiocima će biti podeljeno nekoliko vrednih nagrada. Dovoljno je samo da ostave svoj kontakt prilikom promocija i dobiće mogućnost da postanu srećni dobitnici ture Putevima Tesle kroz Beograd, ali i nekog od kurseva ITAcademy za Photoshop, Osnove informacionih tehnologija ili Engleski jezik.

Sajt www.teslaways.rs prvi je portal koji sveobuhvatno predstavlja industrijsko nasleđe Srbije, i to na srpskom i engleskom jeziku. Osim toga što kroz priču i brojne fotografije najširoj javnosti približava kulturne i industrijske znamenitosti, sajt omogućava posetiocima da se, uz pomoć mapa, lakše upuste u istraživanje malo poznatih predela Srbije.

Projekat Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle i Turističkom organizacijom Srbije, postavljajući osnove rute i istražujući mogućnosti njenog razvoja. Pokrovitelji projekta su Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i ITAcademy.

Sve to je rezultiralo udruživanjem preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika, čak šest fakulteta u Klaster puteva kulture. Klaster će, nadovezujući se na istraživanja Zavoda, nastaviti da razvija ovaj i slične projekte kao specifične kulturno-turističke proizvode.

Kulturna ruta Putevima Tesle je dobar primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu, ali i da aktivno uključi lokalne zajednice u dalji razvoj projekta.

U svetu su sve popularnije industrijske kulturne rute i Evropska ruta industrijskog nasleđa trenutno predstavlja preko 1.000 lokaliteta u 43 zemlje i ima između dva i tri miliona posetilaca godišnje.

Biznis paket

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 27. februara 2014. in Srbija zemlja festivala-Serbia Fest country

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: