RSS

Gde rade stranci u Srbiji?

28 feb

IZVOR: RTS

Beograd — Dolazak svake strane investicije u zemlju, prati dolazak njihovog poslovodstva.

Foto: Ilustracija, (sxc.hu)

Tokom poslednjih osam godina povećava se broj stranaca koji rade u Srbiji i to u proseku za 10 odsto godišnje.

Reč je uglavnom o strancima koji dolaze na rukovodeća mesta svojih kompanija koje ulažu u Srbiji. Najviše dozvola za rad u prethodnoj godini izdato je državljanima Rusije, Grčke,Turske, Kine…

Pre osam godina tako je u Srbiju iz Južne Amerike stigao Švajcarac Danijel Boehi.

„Kada sam došao 2005. i kada smo imali sastanak sa rukovodstvom naše kompanije video se veliki otpor, govorili su – šta ovaj Švajcarac radi ovde, mi znamo kako se radi, ali s vremenom, sa rezultatima i dobrom komunikacijom stvari su se popravile“, rekao je Danijel Boehi, generalni direktor „Knjaz Miloša“.

Najviše stranaca na upravljačke pozicije stiže iz Ruske Federacije. Oni se zapošljavaju u NIS Gaspromu, Lukoilu. Jedan od direktora u Gaspromu poreklom je iz Norveške, posle rada sa Englezima, Šveđanima i Rusima, pre dve godine počeo je da radi sa Srbima.

„Ono što me je naročito impresioniralo u Srbiji jesu obrazovani ljudi koje smo zaposlili“, kaže Alan Astrop, direktor u „Gaspromu“.

Tokom studija bavio se uticajem lokalne kulture na upravljanje velikim firmama. Kako se teorija pokazala u srpskoj praksi?

„Srbija je između istoka i zapada, kultura koja je orijentisana ka kolektivu, timu. Ovde je izraženija kolektivna odgovornost nasuprot individualnoj, to je izazov za nas, jer težimo da odredimo lanac odgovornosti do najnižih pozicija“, kaže Alan Astrop.

Iz italijanske vlade da pomogne srpskim vlastima na putu ka Evropi, put Beograda krenuo je Franko Fratini, savetnik prvog potpredsednika Vlade. Kaže – uslov za uspešan rad je poverenje.

„Od Srba smo naučili dosta o nacionalnom ponosu koji imaju, ali ono što je najvažnije da taj ponos ne postaje ekstremni nacionalizam. Poznavao sam Srbiju u teškim epohama, i moj prvi odlazak je bio posle ubistva premijera Đinđića, zatekao sam Beograd u dramatičnoj situaciji. Deset godina kasnije Srbija je potpuno drugačija, prava evropska zemlja“, kaže Fratini.

Šta posle osam godina boravka može da iznenadi stranca u Srbiji?

„Ništa, i to je jedna od stvari koje sam naučio u ovoj zemlji, da budem sposoban da se naviknem na svakodnevna iznenađenja. Čak sam se i oženio u Srbiji i to je verovatno najbolja stvar koja mi se desila u poslednjih osam godina pored svih ostalih dobrih u kompaniji, sad sam dobio i srpsku porodicu“, rekao je Danijel Boehi.

Godišnje se strancima izda oko 3.000 radnih dozvola. Međutim, nisu sve za visoke pozicije. Kinezi se najčešće bave trgovinom, Turci rade kao građevinci, a Rumuni u rudnicima i poljoprivredi.

Biznis paket

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 28. februara 2014. in Najnovije vesti-News

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: