RSS

ПРОГРАМ ПОДРШКЕ ЈАЧАЊУ РЕГИОНАЛНЕ КОНКУРЕНТНОСТИ У 2014. ГОДИНИ

20 mar

Програм подршке јачању регионалне конкурентности у 2014. години
У циљу јачања регионалне конкурентности и равномернијег регионалног развоја, унапређења међуопштинске, међурегионалне, прекограничне и међународне сарадње, повећања конкурентности у регионима и усклађивања са захтевима стандарда за производ и јачање иновативности, као и суфинансирања учешћа акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА) у пројектима који се финансирају из домаћих и међународних извора од значаја за регионални и локални развој, Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе у 2014. години реализује Програм подршке јачању регионалне конкурентности.

За реализацију Програма Законом о буџету Републике Србије за 2014. годину предвиђена су средства у износу од 30.000.000 динара. Она су опредељена за реализацију следећих мера:

  • Мера повећања регионалне и локалне конкурентности  утиче се на повећање конкурентности средњих привредних друштава суфинансирањем трошкова активности за потребе усклађивања са захтевима стандарда за производ и иновативност.

За реализацију ове мере опредељено је 10.000.000 динара и право на коришћење бесповратних средстава имају средња привредна друштва која су регистрована у Агенцији за привредне регистре. Ова средства намењена су суфинансирању инфраструктурних трошкова грађења, доградње, адаптације и инвестиционог одржавања објеката средњег привредног друштва за потребе усклађивања са захтевима стандарда за производ (нпр. CE, HACCP, ISO 16949, GOST-R, KOSHER и др.), као и суфинансирању трошкова развоја новог производа.

  • Мера суфинансирања учешћа акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА) у реализацији регионалних пројеката се спроводи у циљу подршке у финансирању пројеката од значаја за регионални и локални развој, као и у циљу унапређења међуопштинске, међурегионалне, прекограничне и међународне сарадње.

За реализацију ове мере опредељено је 20.000.000 динара, а право на коришћење бесповратних средстава имају АРРА, основане у складу са Законом о регионалном развоју и Уредбом о утврђивању услова, критеријума и начина акредитације за обављање послова регионалног развоја и одузимања акредитације пре истека рока на који је издата.

Пројекти од регионалног значаја које Министарство подржава кроз ову Меру су:

1) пројекти развоја и унапређења пословне инфраструктуре, укључујући и основну инфраструктуру која доприноси развоју пословне инфраструктуре (прилазни пут, комунална инфраструктура и сл.). Под пословном инфраструктуром подразумевају се: индустријске зоне, индустријски паркови, бизнис инкубатори;

2) пројекти који доприносе стварању повољних услова за пословање, отварање малих и средњих предузећа, повећање запослености, иновативности и конкурентности, побољшање пословне и инвестиционе климе;

3) пројекти регенерације браунфилд локација;

4) пројекти успостављања и/или унапређење међуопштинске сарадње;

5) пројекти јавно-приватног партнерства;

6) урбано-рурални пројекти;

7) пројкети побољшања општинских услуга кроз унапређење сервисних центара за грађане и привреду.

Испуњеност услова по Програму и Јавном позиву, прегледање, контролу формалне исправности, оцењивање пријава и одобравање бесповратних средстава утврђује Комисија за оцењивање и селекцију пријава  коју образује министар надлежан за послове регионалног развоја.

Програм спроводи Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе у сарадњи са Националном агенцијом за регионални развој.

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 20. marta 2014. in Konkursi za projekte-Call for projects

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: