Britanac Nik D’Alisio (18) je najmlađi milioner na svetu koji je svoje bogatstvo sam zaradio. Sa 15 godina je napravio aplikaciju za pametne telefone koja se bavi prikupljanjem vesti širom sveta i dve godine kasnije je prodao kompaniji Yahoo za 30 miliona dolara. Sada je član inženjerskog tima ove kompanije.

 

 

 

 

 

 

 

Kada su čelni ljudi Yahoo-a saznali za Nikovu aplikaciju “Summly”, ponudili su mu ugovor koji se ne odbija tek tako. U njemu je stajalo da se za otkup aplikacije nudi 30 miliona dolara kao i mogućnost da D’Alisio nastavi da radi na njenom razvijanju, ali uz klauzulu da više ne bude dostupna korisnicima pametnih telefona.

Foto: AP/Tanjug

Mladi genije je potpisao ugovor i postao punopravni član inženjerskog tima Yahoo. Sada spada u najmlađe milionere i preduzetnike na svetu, a Vol strit žurlan ga je proglasio najboljim inovatorom godine. Svoj uspeh je proslavio vrlo jednostavno – otišao je na posao.

– Živim normalan život kao i svaki drugi tinejdžer. I dalje izlazim sa svojim prijateljima, idem na žurke i završavam školu – rekao je Nik D’Alisio.

Printskrin: youtube/Bloomberg News

Njegovo mišljenje o preduzetnicima je da se previše fokusiraju na ideju, a nedovoljno na planiranu implementaciju i kvantifikovanje uspeha, kao i to da su planovi, patenti i primena jednako važni kao i sama početna ideja.

– Primarni cilj onoga koji želi da uspe trebalo bi biti usvajanje svih potrebnih veština. Danas na internetu imate puno dostupnih izvora za to. Programiranje, razvoj posla, dizajn, marketing. Budite neustrašivi i nemojte se plašiti neuspeha. Bolji način za učenje od pokušaja i grešaka ne postoji – posavetovao je sve mlade ljude koji bi hteli da se bave savremenom tehnologijom.

Pogledajte video: