RSS

Potrebna je pomoć ugroženima od poplava u Srbiji-Najpotrebniji su hrana, voda, odeća i ćebad-Otvoreno više punktova za prikupljanje pomoći.

16 maj

  • BEOGRAD: Pomoć u odeći, obući, novcu se prikuplja na punktu u „Ateksu“, Milorada Jovanovića 7.
  • BEOGRAD: Pomoć u hrani i vodi se prikuplja u „Interkomercu“, Omladinskih brigada 31.
  • Zasad nema informacija o zvaničnim punktovima van Beograda, građanima se savetuje da se obrate lokalnim samoupravama i Crvenom krstu
  • Fond B92 i Radio B92 prikupljaće pomoć za najugroženije u Noći muzeja. Punkt će biti otvoren u Uzun Mirkovoj pored broja 9 (kod Pedagoškog muzeja) sutra od 18h do 22h. Apelujemo na sve da donesu pomoć: vodu, konzerve hrane, garderobu, ćebad, sredstva za higijenu.
  • Srpska pravoslavna crkva će kao prvu pomoć najugroženijima u poplavljenim područjima izdvojiti 10 miliona dinara i osnovaće specijalni fond za učešće u saniranju posledica.
  • Vlada Srbije apelovala je na vlasnike čamaca sa motorom, koji su voljni da ih ustupe za evakuaciju ljudi iz poplavljenih područja, da dovezu svoja plovila kopnenim putem do hotela u Obrenovcu, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.Informacije o pomoći možete dobiti putem telefona Kol-centra MUP-a Srbije: + 381 11 312 0741, + 381 11 312 0741, + 381 11 312 0739, + 381 11 312 0739, + 381 11 312 9939, + 381 11 312 9939, + 381 11 312 0742, + 381 11 312 0742, + 381 11 312 0646, + 381 11 312 0646, ili na mejl:pomoc.vanrednasituacija@mup.gov.rs 

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da svi zainteresovani koji žele da upute pomoćugroženima u vanrednoj situaciji mogu da uplate novac na namenski dinarski predračun Vlade Srbije. 

Broj predračuna je 840-3546721-89, svrha uplate: za otklanjanje vanrednih okolnosti – poplave. 

Uprava za trezor je objavila broj žiro računa za sva ona pravna i fizička lica koja žele da uplate novac a koji će biti namenjen najugroženijima. Broj računa je 840-3546721-89. Udruženje novinara Srbije zajedno sa tviterašima Mirjanom Vladisavljević, Milenom Milojević i Lukom Matićem pokrenulo je juče humanitarnu akciju prikupljanja odeće i hrane za ugrožene u poplavama. Akcija prikupljanja odeće i konzervirane hrane „Humanost na delu“ biće održana u subotu, 17. maja od 12 do 17 časova u prostorijama Udruženja novinara Srbije, Resavska 28/I. 

VAŽNE TELEFONE ZA EVAKUACIJU I POMOĆ MOŽETE NAĆI U POSEBNOM DOKUMENTU.

Akcije pomoći: Kompanije, sportski klubovi…

Pomoć gradu Beogradu poslali su Privredna komora Beograda (milion dinara), „Idea“ (četiri šlepera vode), „Bambi“ (kamion plazma keksa), „Aroma“ (pelene i kaša za bebe). U akciji učestvuju priključili „Knjaz Miloš“, DIS, „Farma nova“, Unija pekara Srbije, „Milšped“ i Pošta Srbije stavljanjem automobila na raspolaganje. Opširnije na posebnoj strani.

Pomoć prikupljaju i sportski klubovi, između ostalih Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina.

Opština Novi Pazar sa po 200.000 dinara pomaže tri opštine Kolubarskog okruga koje su pretrpele najveću štetu u katastrofalnim poplavama – Koceljevu, Ub i Osečinu.

Rudarsko-topioničarski basen Bor obezbedio je pomoć ukupne vrednosti šest miliona dinara u ćebadima, lanč paketima, vodi i čamcima za stanovništvo ugroženo poplavama.

U pripravnosti su i tehnika i ljudstvo spremno da po potrebi odmah pruži pomoć prema planu i potrebama Štaba za vanredne situacije.

Inače, pomoć se sastoji od 1.000 ćebadi, 15.000 lanč paketa, 50.000 litara vode i 14 čamaca predviđenih za po pet osoba.

METRO Cash & Carry je uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova uputio dva kamiona sa 10.000 boca flaširane vode i oko 7.000 konzervi hrane kao pomoć nastradalima od poplava u Srbiji. Pomoć će biti distribuirana svim ugroženim područjima. METRO će nastaviti da pruža svu moguću podršku nastradalima od katastrofalnih poplava.

Kompanija VIP je ustupila šest satelitskih telefona Sektoru za vanredne situacije. Kompanije“Atlantik grupa” i “Zlatiborac” odazvali su se danas humanitarnoj akciji UNS-a i organizacije #Kabinet za pomoć ugroženima od poplava. “Atlantik grupa” donirala je pakete slatkiša Soko Štarka i Grand kafe, dok je kompanija “Zlatiborac” akciju pomogla donacijom u suhomesnatim proizvodima.

Kompanija „Telekom Srbija“uplatila je pet miliona dinara na namenski račun Vlade Srbije za pomoć ugroženom stanovništvu, rečeno je Tanjugu u ovoj kompaniji. Ekipe „Telekoma Srbija“ su bez prekida na terenu i čine sve da se uspostavi telefonski saobraćaj u ugroženim područjima, u saradnji sa kriznim štabovima u celoj Srbiji.

Agregati se nose na lokacije baznih stanica mobilne telefonije i linkovskih čvorišta koji su ostali bez struje, tako da je mobilni saobraćaj ponovo uspostavljen u većim delovima Lazarevca, Paraćina, Lajkovca, Ljiga, Jagodine, Koceljeve i na još nekim lokacijama. Gde je moguće, na agregate se povezuju i bazne stanice druga dva mobilna operatora, kako bi sve tri mreže što bolje funkcionisale.

Kompanija „Telekom Srbija“ je obezbedila odredjenu količinu goriva za Centar za dijalizu u Lazarevcu. U saradnji sa nadležnim službama „Telekom Srbija“ čini sve na uspostavljanju rada mobilne telefonije u Obrenovcu, gde trenutno radi samo jedna bazna stanica. Kasno sinoć preusmereni su i pozivi iz sve tri mreže ka broju 112 na brojeve Kriznog štaba.

„Telekom Srbija“ ustupiće na korišćenje pet satelitskih telefona Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, kako bi se olakšala komunikaciju sa spasilačkim timovima u oblastima gde druge veze ne funkcionišu. Kompanija će i dalje nastaviti da prati situaciju na terenu i adekvatno pomaže ugroženima, kažu u Telekomu.

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 16. maja 2014. in Najnovije vesti-News

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: