Iako u Srbiji ima skoro 800.000 nezaposlenih, samo oni koji nemaju izbora opredeljuju se da rade u polju. Poljoprivrednici u nekim delovima zemlje zato muku muče da nađu ljude koji će im obrati voćnjake.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbog nemogućnosti da plate nadničare proizvođači višanja i trešanja, kojima prolazi sezona, razmišljaju da ostatak roda ostave na granama. Za njih je radnička dnevnica od oko 1.200 dinara skupa, a otkupna cena voća od 15 do 20 dinara izuzetno niska.

U Tavankutu tvrde da ne mogu da pronađu radnike za berbu višanja iako plaćaju 13 dinara po ubranom kilogramu kog spretniji radnici dnevno uberu od 100 do 120 kilograma. Uskoro će početi berba krastavaca, a uskoro će gazdama biti potrebni i berači šljiva i jabuka, prenose Novosti.

Foto-ilustracija: Foter.com / flora.cyclam

-Vlasnici plantaža sitnog, koštuničavog voća, najčešće se nađu u velikim problemima, jer u cenu ovog voća, pre svega višanja i trešanja, velikim delom ulazi i cena radne snage – objašnjava sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Đorđe Bugarin.

On kaže da se dešava da ako je otkupna cena niska, što je bio slučaj prethodnih godina, voćnjaci ostanu neobrani.

– Povrtari, voćari i vinogradari imaju ozbiljnih problema s radnom snagom, tako da, u velikom broju slučajeva, čak i ograničavaju proizvodnju prema broju “ruku” koje imaju na raspolaganju – kaže on.

Foto: Tanjug

Poljoprivrednici koji nisu te sreće da kulture koje gaje mogu da obrade mašinski, već im je potrebno dosta ručnog rada, iz godine u godinu sve teže dolaze do radne snage.

– U sezoni po radnike svakodnevno odlazim u okolna sela i nikada nisam siguran da će biti dovoljno zainteresovanih. Dnevnica, u zavisnosti od toga što se radi, ide od 1.200 do 1.500 dinara, a nudim i obrok – kaže Marko Stanković iz Begeča, koji na pet hektara gaji povrće.

Jedan od najtežih poslova su rasađivanje i berba duvana. On podrazumevaju dosta ručnog rada, a biljka ispušta masnoću, na koju su mnogi alergični, ali i koja ostaje na telu i odeći.  U berbu se kreće rano, u četiri sata ujutru, a sa polja se vraćaju u sedam do osam sati i nastavljaju da nižu duvan koji su ubrali.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Nekoliko poljoprivrednika iz Golubinaca, kod Inđije, problemu sa nedostatkom radne snage doskočilo je tako što su se povezali sa radnicima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Obezbeđen im je smeštaj i hranu za celu sezonu od maja do septembra, pa i do oktobra.