RSS

Zelite da radite u Rusiji- Pogledajte kojih 2 miliona profila ljudi nedostaje u Rusiji

13 nov

Rusiji nedostaje dva miliona kvalifikovanih kadrova i to je glavna prepreka za privredni napredak, izjavila je nedavno zamenica ruskog premijera Olga Golodec.

Najveći je deficit visokokvalifikovanih inženjera elektronike i mašinstva – profesije za kojom žude u industrijski orjentisanim regionima Rusije. Problem nije nov i datira iz 90-ih godina kada su ove profesije postale neatraktivne i slaboplaćene, prenosi B92.

Rusija već godinama pokušava da reši deficit ove struke većim platama, stanovima ali i kružocima u vrtićima.

Jekaterinburg je grad sa velikim brojem tehničkih univerziteta i jakom industrijom koji je rešio da interesovanja za tehniku podstiče od veoma ranog uzrasta.

Za stariju decu i ozbiljiniji programi – osnovi informatike i robotike sa pisanjem jednostavnih algoritama koji vremenom postaju sve složeniji. Starija deca se uključuju u sekcije sa već formiranom idejom čime u budućnosti žele da se bave.

Kontext Ruski jezik

„Tek sada škole počinju da nude neki prostor za robotiku ali i dalje je u drugom planu. Ja želim da upišem koledž informatike jer meni je jako bitno da se bavim onim što me interesuje. Videćemo gde će me primiti“, kaže Jegor Nedorostkov, juniorski šampion robotike Sverdlovske oblasti.

Potreba da se deca privuku prirodnim naukama je akutna – prema istraživanjima skoro polovina kompanije u Rusiji žali se na nedostatak specijalista. Rusija je na 11 mestu u svetu po deficitu visokokvalifikovanih kadrova. U fabrikama tvrde da je problem u obrazovanju i da tek diplomirane inženjere treba iznova obučavati te su pojedine fabrike otvorile sopstvene edukacione centre.

Rusija - Sasa

„U sovjetsko vreme se formirao sistem masovnog obrazovanja kadrova i takav je i ostao. U svetu ima puno primera gde nije tako i ja želim i da ruska se praksa okrene ciljanom obrazovanju kadrova potrebnih privredi. Potrebna je i saradanja privrede i obrazovanja kako na nivou visokog tako i na nivou srednjeg stručnog obrazovanja. Srednje stručno obrazovanje je kod nas bilo jako ali je to nažalost nestalo“, kaže Jevgenij Karaman, rektor „Tehničkog univerziteta Uralske rudarsko metalurške fabrike“.

1a47c-autocad2bbeograd2bsale

Top sajtovi za zaposljavanje u Rusiji :

http://www.job.ru/

http://www.russiajobs77.com/

http://www.fircroft.com/ru

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 13. novembra 2014. in Zaposlimo Srbiju

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: