RSS

Prepreke nepostoje- Kako da postanete milijarder od socijalnog slučaja

02 dec

Priča o Čamatu Palihapitiji, osnivaču investitorske firme “Soušl Kepital Partneršip” (The Social+Capital Partnership) odlično ilustruje izraz “preko trnja do zvezda“. Kada se Palihapitija doselio u Kanadu, živeo je od socijalne pomoći, a danas je milijarder. Međutim, Čamat kaže kako bogatstvo samo po sebi ne znači ništa ako ga ne upotrebite u prave svrhe, prenosi „Biznis insajder“.

Čamat Palihapitija

Kada se Čamat Palihapitija doselio u Kanadu, živeo je vrlo skromno, iznad jedne perionice veša, a pošto njegov otac nije mogao da nađe posao, njegova porodica je živela od socijalne pomoći.

Čamat se seća ovih dana i priča kako je baš ta činjenica da nije mogao sebi da priušti ono što su mogli njegovi bogatiji prijatelji uticala na njega i motivisala ga da se potrudi i pobegne iz kandži siromaštva. Palihapitija je sa divljenjem gledao „Forbsovu“ listu najbogatijih ljudi i maštao o tome da će se jednog dana njegovo ime naći među njima.

– Odrastao sam u velikoj bedi. Sve što sam tada želeo je da ne budem siromašan, već veoma bogat. Sticanje velikog bogatstva sam video kao jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se nalazio – priseća se Čamat.

Zena inzenjer- Autocad

Možda baš zbog ovakvog pristupa, Palihapitija je vrlo mlad postao jedan od vodećih stručnjaka u oblasti informatike. Sa 26 godina je postao najmlađi potpredsednik u istoriji američke kompanije „AOL“, a 2007. se priključio imperiji Marka Zakerberga, „Fejsbuku“.

U ovim kompanijama je Palihapitija uspeo da stekne zavidno bogatstvo koje se procenjuje na oko milijardu dolara.

Palihapitijino bogatstvo se procenjuje na milijardu dolara

Međutim, kada je postigao ono što je želeo – kada je konačno postao bogat -Palihapitija nije bio srećan kao što je očekivao da će biti. On kaže da je tada shvatio da ako ne uradi nešto zaista značajno sa svojim bogatstvom, nešto što bi ostavilo ogroman uticaj na čovečanstvo, nikada neće istinski biti srećan zbog svog bogatstva.

– Najvažnija stvar koju sam shvatio je da morate sebi kao cilj postaviti nešto površno (poput želje za materijalnim bogatstvom) da bi vam to poslužilo kao pokretačko gorivo i kako biste imali motivaciju da pobegnete od čega god želite da pobegnete. Kada jednom ostvarite taj cilj, onda morate sebi da zadate drugi cilj, nerealniji, dugoročniji, cilj koji će imati više značaja za svet. Na takav cilj se treba fokusirati, ostati čvrsto na zemlji i biti od koristi za društvo – priča Čamat.

Nakon što je unovčio svoje akcije „Fejsbuka“, Palihapitija je osnovao sopstvenu firmu koja se bavi investiranjem. „Soušl kepital partneršip“ se razlikuje od drugih fondova po tome što novac ne ulaže u bilo koju kompaniju koja će doneti profit, već se novac investira samo u kompanije koje se hvataju u koštac sa ozbiljnim društvenim problemima.

36459-biynisoffice-sasa1

Na primer, Čamatova firma je podržala „Gluko“ (Glooko), kompaniju posvećenu borbi protiv dijabetesa ili „Trihaus“ (Treehouse), kompaniju koja se bavi obučavanjem informatičkih inženjera i koja ovim stručnjacima pomaže u traženju posla.

– Želim da iza sebe ostavim veliko nasleđe. Imao sam sreće da dođem do velikog novca i sada sam u poziciji da taj novac koji sam stekao vratim nazad u svet i ostavim trag – zaključuje ovaj izuzetni mladi čovek za „Biznis insajder“.

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 2. decembra 2014. in Zaposlimo Srbiju

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: