RSS

Stipendije za školovanje u Rusiji – Akademska godina 2015/16

05 feb
Moskva-diplomatsko putovanje 2

11 фебруара у 18.00 у Руском Дому Одржаће се консултације са свим заинтересованим за школовање у Русији.

Министарство образовања и науке Русије и Росотрудничество објављују конкурс за пријем држављана Републике Србије на школовање у образовним институцијама за високо образовање у Руској Федерацији за школску 2015/2016.   годину.

За школску 2015/2016. годину за Србију се за пријем на школовање у образовним институцијама Руске Федерације на рачун државног буџета издваја квота од 70 студената (у даљем тексту квота) за програме високог образовања и додатног     стручног образовања.
Одређена квота предвиђа:

 • 20 стипендија за програме основних студија, специјалистичких студија и мастер студија;
 • 4 стипендије за програме докторских студија;
 • 17 стипендија за приправничке програме у оквиру високостручног образовања;
 • 11 стипендија за програме додатног стручног образовања;
 • 2 стипендије за програме основних студија на основу II међународног конкурса „Најбољи професор руског језика у иностранству“ (кандидате предлаже победник конкурса);
 • 1 стипендија за програме основних студија у оквиру Међународног координационог савета студената „Инкорвуз-ХХI“ (пријем се врши у сарадњи са организацијом);
 • 15 стипендија за програме основних студија преко ОАО „Гаспром-Њефт“ (пријем се врши у сарадњи са организацијом).

Sasa-Diplomatsko putovanje blog

Одабир кандидата за школовање врши Росотрудничество (Руски центар за науку и културу у Србији), уз присуство представника министарства из земље пребивалишта кандидата, руских амбасада и страних представника.
У првој етапи конкурса кандидати треба да у Руски дом у штампаној форми доставе следећу документацију (в. Прилог Приложение 3 и 4):

 1. Попуњену пријаву (в. Прилог Анкета), са приложеном фотографијом у боји. У случају да поља која су означена као обавезна за попуњавање не буду попуњена, Министарство образовања и науке Русије неће разматрати документацију кандидата.
 2. Копија пасоша (странице које садрже податке релевантне за писање позивног писма);
 3. Копија лекарског уверења о томе да је кандидат ХИВ негативан и да није оболео од сиде;
 4. Копија документа из медицинске установе земље пребивалишта кандидата којим се потврђује здравствена способност кандидата да се школује у Руској Федерацији;
 5. Списак објављених научних радова (ако такви постоје);
 6. Копија уверења о положеним испитима (оцене);
 7. Копија документа о образовању у иностранству и (или) страним квалификацијама, добијеним у земљи пребивалишта.

У случају да кандидат нема документа о образовању у иностранству и (или) о страним квалификацијама, кандидат доставља последње уверење о оценама из образовне установе у којој завршава своје школовање.
Сва документа морају бити преведена на руски језик и оверена од стране судског тумача. У случају неиспуњавања бар једног од захтева, инострани држављанин губи право да се школује у Руској Федерацији, и његова документација неће бити разматрана.

Рок за предају докумената је 2. март 2015. године.

Kontext Ruski jezik

Треба узети у обзир да при попуњавању пријаве (в. Прилог Анкета тачка 23 Направление подготовки) шифра и назив студијског смера који је кандидат изабрао морају строго одговарати списку студијских смерова који су објављени на сајту www.russia-edu.ru  (в. Прилог Приложение 1 и 2).
Страни кандидат има право да самостално изабере место свог будућег школовања (в. прилогАнкета тачка 25 Образовательные организации (университеты, колледжи), где вы хотели бы учиться). Има право да наведе 6 високошколских установа, али не више од две у једном федералном округу. Не дозвољава се навођење само једне образовне установе. Препоручује се да кандидат не наводи мање од три високошколске установе (в. списак факултета у прилогуПриложение 6 и на сајту www.russia-edu.ru ).
Документација која није комплетирана у складу са руским захтевима, није преведена на руски језик и нема печат судског тумача неће бити разматрана.
Детаљније информације о листи докумената које кандидати предају, о условима пријема као и о неопходним препорукама можете пронаћи на Интернету – на сајту Министарства образовања и науке Русије: http://минобрнауки.рф, Росотрудничества: http://rs.gov.ru, Рособрнадзора (питања о признавању страних докумената о образовању): http://obrnadzor.gov.ru.
Држављани Србије, који су се и раније школовали у Руској Федерацији, а који завршавају школовање у текућој школској години и желе да га продуже на следећи ниво стручног образовања, за продужење школовања у оквиру опште квоте за Србију за 2015. годину треба да прођу избор у складу са захтевима наведеним у овом писму.

У складу са Федералним законом „О образовању у Руској Федерацији“, школовање страних држављана у границама наведене квоте на основним професионалним образовним програмима омогућено је исплатом државних академских стипендија из федералног буџета наведеним страним држављанима (у току целокупног периода школовања, независно од постигнутих резултата) и пружањем домских места у студентским домовима по условима који важе за држављане Руске Федерације који се школују о трошку федералног буџета.

Страним држављанима (специјалистима са високим образовањем) који се уписују на школовање по програму додатног стручног образовања (повећавање професионалних квалификација) државна академска стипендија се не исплаћује.

Страни држављани који не владају добро руским језиком имају право на обуку на припремним одељењима или припремним факултетима државних образовних институција по допунским општеобразовним програмима који обезбеђују припрему за усвајање професионалних образовних програма на руском језику, такође о трошку федералног буџета, са исплатом стипендија наведеним грађанима (у току целокупног периода школовања, независно од постигнутих резултата). Рок обучавања на припремном факултету или припремном одељењу је једна година, и она не улази у трајање школовања по основним стручним образовним програмима.

Кандидат који конкурише на смер групе „Уметност и култура“ мора да прође додатна тестирања креативних способности директно у образовним институцијама на које жели да се упише. Конкретни рокови додатних тестирања креативних способности у образовним институцијама које су у надлежности Министарства културе Русије наведени су у прилогу.

Autocad Beograd

Тестирања почињу од 1. марта 2015. године и прецизира их директно кандидат (одлазак је уз визу, коју кандидат самостално вади).

Информације о датумима додатних тестирања креативних способности у другим образовним институцијама налазе се на сајтовима датих институција  (в. Прилог Приложение 5).

Детаљније информације о списку смерова на којим се при пријему на основне и специјалистичке студије могу спроводити додатна тестирања креативних способности и (или) професионалне оријентације налазе се на сајту http://минобрнауки.рф и у Информацијама на www.russia-edu.ru.

Трошкове превоза кандидата до места школовања, добијања полисе добровољног здравственог осигурања сноси сам кандидат и (или) спонзор.

Advertisements
 

Oznake: , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: