RSS

Nova godina u Madridu ili Istanbulu?

14 dec

madrid-01

Madrid je jedan od onih gradova gde se na svakom ćošku sudaraju prošlost i budućnost. To ćete lako doživeti ako pređete put od Plaza de Espane do Plaza de Cibeles.  Neizostavno posetite muzej Prado, jedan od najpoznatijih svetskih muzeja u kojem dela nekih od najpoznatijih slikara sveta i dalje mame uzdahe posetiocima. Zatim, kraljevsku palatu koja ni samog Napoleona nije ostavila bez daha. I svakako, ne smete da napustite Madrid, a da ne posetite i ne doživite samu srž španske tradicije – flamenco šou ili koridu.

 

Organizator putovanja je Turistička agencija Fly Fly Travel, OTP licenca br. 598/2010.

Pogledajte detaljnije na : http://www.flyflytravel.com/aranzmani/147-nova-godina/aranzman/160-madrid

 

istanbul-06.jpg

Ne postoji nijedan drugi grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta. Prostor na kome se danas nalazi Istanbul vekovima je bio poseban izazov za sve velike sile, od stare Grčke, preko Rima i Vizantije pa sve do velikog Otomanskog carstva. Istanbulu je, zahvaljujući značajnom geografskom položaju na Bosforu, predodređeno da bude veliki grad. Iako je izgubio status prestonice, ostao je najveći i najznačajniji grad u Turskoj. Danas je metropola sa preko 14 miliona stanovnika koji žive i rade na dva kontinenta.

Sa kompanijom Fly Fly Travel pođite na nezaboravno putovanje u ovaj predivan grad. Istanbul ima odličan geografski položaj i nalazi se unutar istoimene provincije (čiji je i glavni grad), koja se graniči sa provincijama Tekirdag i Kočeli. On predstavlja vrata između Evrope i Azije. Ova karakteristika je bila presudna prilikom njegovog naseljavanja i veoma brzog razvoja kao grčke trgovačke kolonije. Takođe je značajno to što se grad nalazi na moreuzu Bosfor, koji povezuje Mramorno, Sredozemno i Crno more. Tako da je još od ranije bio jedna od najznačajnijih luka sveta.
Rukavac Zlatni rog deli evropski deo na dva dela, a između njega i Mramornog mora nalazi se poluostrvo sa najstarijim delom Istanbula. Taj strateški povoljan položaj je često predstavljao i opasnost za istanbulske zidine jer su mnogi osvajači tokom duge istorije grada pokušavali da ga osvoje.
Istanbul je poznat po vrhunskim arhitektonskim dostignućima, pa zbog toga upoznavanje Istanbula najčešće počinje od istorijske četvrti koja se nalazi u evropskom delu grada, nadomak Bosfora, čije plavetnilo oplemenjuje prizor u svakom trenutku.

Pogledajte detaljnije na  : http://www.flyflytravel.com/aranzmani/147-nova-godina/aranzman/273-istanbul-nova-godina

Fly Fly

 

Aca Lukas

 

Advertisements
 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: