RSS

Kako legalno do posla u Nemačkoj? Od 1.1.2020 državljani Srbije moći će da rade sa Srpskim pasošem

09 okt

Za strance postoje legalni načini da se zaposle u Nemačkoj. Po pravilu važi: što je neko bolje kvalifikovan, tim ima veće šanse na tržištu rada. Postoji razlika između državljana zemalja EU i onih koji to nisu.

Symbolbild Deutschland Maschinenbau

 

Za zapošljavanje u Nemačkoj nije potrebno tražiti azil. Naprotiv: ne postoji pravo da se , zbog potrage za poslom, dobije azil. Osim toga, podnosiocima zahteva za azil zabranjeno je da rade u prva tri meseca. Ukoliko je zahteva za azil „očigledno neosnovan“, podnosilac čak dobija zabranu ponovnog ulaska u Nemačku i čitav Šengenski prostor. To važi za skoro sve zahteve za azil osoba iz takozvanih „zemalja sigurnog porekla“. U njih spadaju Srbija, Makedonija, BiH, kao i (od 1. novembra 2015.) Kosovo, Albanija i Crna Gora.

O zahtevima za zil građana ovih zemalja odlučuje se brzo i po pravilo negativno. Tada moraju brzo da napuste Nemačku. Ukoliko to ne učine dobrovoljno, mogu biti proterani prisilno, a u tom slučaju uglavnom sami snose troškove povratka u zemlju porekla.

Kako mogu legalno da radim u Nemačkoj?

Postoji razlika između državljana zemalja EU i onih koji to nisu. Državljani EU imaju pravo da bez ograničenja traže posao i rade u Nemačkoj. Njima nije potrebna nikakva viza. Sličnu poziciju imaju i građani iz takozvanog Evropskog privrednog regiona odnosno iz Švajcarske. Za strance iz trećih zemalja postoje drugačija pravila.

Građani država Zapadnog Balkana u koje spada i Srbija, mogu raditi u Nemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad. Postoje razne dozvole boravka: ograničena ili neograničena, postoji i takozvana „plava karta EU“.

  1. Kako zakazati termin za vizu u Nemačkoj ambasadi i napisati CV za rad u Nemačkoj
  2. Besplatan kurs Nemačkog jezika

studenti-nemacka-4

Za dobijanje dozvole boravka osoba mora da ima pasoš i ne sme da spada u one kojima je odbijen zahtev za azil, zatim mora dokaže da ima dovoljno sredstava za život: novac u banci, posao sa odgovarajućom platom ili da joj neko u Nemačkoj garantuje izdržavanje.

Projekt menadzer

To znači da neko ne može da doputuje u Nemačku i da potom zatraži isplatu socijalne pomoći ili pomoći za nezaposlene. To mogu samo oni koji već duže vremena borave u Nemačkoj i koji su za to vreme plaćali doprinose.

Mba Belgrade

Po pravilu važi: što su nečije kvalifikacije bolje i što bolje govori nemački jezik, to mu je jednostavnije da dođe i dugoročno ostane. Ako neko ima niže kvalifikacije ili nema završenu školu, vrlo je teško da pronađe posao i trajno ostane.

7_logo

Za vas kojima je potrebna škola i doškolovavanje tu je naš partner sa dugom tradicijom Centar za obrazovanje “ Braća Stamenković“ koji ima kurseve koji su priznati svuda u svetu i sa njima možete dobiti radnu dozvolu.

Pogledajte koji su kursevi u ponudi na linku : http://www.bracastamenkovic.edu.rs/index.php/kursevi

gradjevinci 2

Tražim posao u Nemačkoj

Ko traži posao u Nemačkoj može zatražiti i „vizu za traženje posla“. Ta viza se dobija u ambasadi ili konzulatu Savezne Republike Nemačke. Pregled svih ambasada i konzulata Nemačke u svetu možete pronaći #link:http://www.make-it-in-germany.com/de/fuer-fachkraefte/deutschland-kennenlernen/deutschland-vor-ort##c5049:OVDE#.

Čak i ako osoba dobije tu vrstu vize, ona još uvek ne može da radi. Ko pronađe radno mesto potom podnosi zahtev za dobijanje „dozvole boravka radi zapošljavanja“ (Aufenthaltstitel zum Zwecke der Erwerbstätigkeit). Nije potrebno da zbog toga napusti Nemačku, zahtev može podneti direktno u zemlji.

Kurs za Projekt Menadžere-Zaposlite se u Inostranstvu

Dozvolu boravka može da dobije samo ako dokaže da može od svoje plate da finansira svoje izdržavanje.

Oni koji se već nalaze u Nemačkoj mogu da se, kao i ostali građani te države, obrate i Agenciji za rad. Radna mesta mogu da se potraže na brojnim portalima u internetu npr. #link:www.xing.de:OVDE#.

Kako da pronađem radno mesto iz inostranstva?

Za dodelu radnih mesta strancima koji se nalaze van Nemačke zaduženo je posebno odeljenje pod nazivom ZVA pri #link:https://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/service/Ueberuns/WeitereDienststellen/ZentraleAuslandsundFachvermittlung/VersionsDEEN/DeutscheVersion/WillkommeninDeutschland/Detail/index.htm?dfContentId=L6019022DSTBAI520567:nemačkoj Agenciji za rad#.

Radna mesta se mogu pronaći na raznim internet portalima ili direktno na internet stranicama pojedinih firmi.

Posao se lakše nađe ako se govori nemački jezik. Osim toga, potrebno je posedovati i dokaze o završenom školovanju i obuci (diplome).

Top 10 oglasa po preporuci sajta InoPoslovi.com za poslove u inostranstvu:

Priznanje tih diploma može se zatražiti preko posebnih internet stranica kao što su #link:https://www.bq-portal.de:Bq-portal.de# ili #link:http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/:Anerkennung-in-deutschland.de#.

Kako zakazati termin za vizu u Nemačkoj ambasadi i napisati CV za rad u Nemačkoj

Ako neko pronađe odgovarajuće radno mesto, postoji pravilo da on to mesto ne može da dobije sve dok se ne proveri da li za njega konkuriše neko od građana iz zemalja EU.

Pflegekräfte aus China nehmen die Arbeit aufKvalfikovani negovatelji se traže

Izuzeci postoje u slučaju visokokvalifikovanih stručnjaka i ako neko ima diplomu za deficitarna zanimanja. To su zanimanja za koja se u Nemačkoj prijavljuje malo ljudi. U tom slučaju se odustaje od pravila koje nalaže prioritet za državljane zemalja EU. U pitanju su neki zanati te poslovi njege bolesnika. #link:http://www.make-it-in-germany.com/fileadmin/content/make-it-in-germany/PDF/positivliste_dt.pdf:OVDE# možete pronaći listu „deficitarnih“ zanimanja.

Želim da nastavim školovanje u Nemačkoj

Onaj ko ima mesto na nekoj školi ili mesto za obuku u nekoj firmi, ko raspolaže dovoljnim sredstvima za sopstveno izdržavanje, može da dobije ograničenu dozvolu boravka. Ona se izdaje na maksimalno dve godine i može da se produži.

Onaj ko dobije dozvolu boravka u svrhu školovanja, dobija i radnu dozvolu za posao koji može da radi maksimalno deset sati nedeljno. Ako je završio školovanje i želi da traži stalni posao, takođe može da zatraži i dobije produženje dozvole boravka.

Želim da studiram u Nemačkoj

Studiranje u Nemačkoj je moguće za osobe koje ispunjavaju uslove za upis na fakultet (univerzitet). U Nemačkoj je to po pravilu položena matura. Da li neka druga diploma stečena van Nemačke dolazi u obzir, proverava se od slučaja do slučaja. Više informacija o tome možete da pronađete #link:http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/:OVDE#.

 

Besplatno testirajte znanje nemačkog jezika : Besplatan kurs nemačkog jezika

I u tu svrhu može da se podnese zahtev za dobijanje vize.

Ako je neko već dobio mesto na nekom fakultetu (univerzitetu) i ima dovoljno sredstava za život, taj može da dobije i dozvolu boravka. Bitno je da studiranje predstavlja glavni razlog boravka u Nemačkoj. Ne može, dakle, da se upišu neke vanredne ili studije preko interneta, pa da se onda zatraži dozvola boravka. Sa takozvanom „studentskom vizom“ može da se radi neki sporedni posao, ne duže od 120 dana u godini.

 

Za one koji su pronašli radno mesto u Nemačkoj

Ako je neko dobio konkretnu ponudu za posao, onda je mnogo lakše dobiti dozvolu boravka. On, opet, mora da dokaže da će dobijati platu koja je dovoljna za izdržavanje. Osim dozvole boravka, za većinu poslova je potrebna posebna dozvola Agencije za rad.

Za visokokvalifikovane, za naučnike, menadžere i posebna specijalna zanimanja to ne važi.

Onima koji imaju fakultetsku diplomu nije potrebna dozvola za rad, nego potvrda da će zarađivati najmanje 48.400 evra bruto godišnje. U tom slučaju dobijaju „plavu kartu EU“ koja važi četiri godine. Pod određenim okolnostima, visokovalifikovane osobe mogu odmah dobiti i trajnu dozvolu boravka u Nemačkoj

Founder of “ InoPoslovi.com“
Saša Mihajlović
+381 65 33 21 177
Belgrade, Serbia, Europe
sasa@inoposlovi.com
www.inoposlovi.com

Ukoliko je diploma stečena u domovini nedovoljna za upis fakulteta u Nemačkoj, može da se pohađa i takozvani „koledž za studiranje“.

 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na 9. oktobra 2017. inč Najnovije vesti-News

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
<span>%d</span> bloggers like this: