RSS

Konkurs za projekte-IPARD PROGRAM ZA PERIOD OD 2014-2020 GODINE

02 dec
Business people team

Group of business people. Business team. Isolated over white background

IPARD II program predstavlja program pretpristupne pomoći Evropske unije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije čiji je cilj da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima i stanovništvu ruralnih područja kako bi se stvorili uslovi za postepeno jačanje kapaciteta i blagovremenu priremu i približavanje EU standardima i zakonima u oblasti poljoprivrede, bezbednosti hrane i zaštiti životne sredine.

The adopted measures support investments in the construction and / or reconstruction of facilities, procurement of new machinery, equipment and introduction of new technologies.

The IPARD program is aimed at agricultural farms that tend to modernize their production, improve and expand existing capacities, increase competitiveness and improve their machinery to meet EU standards in the fields of hygiene, food safety, animal welfare and environmental protection.

Na koji sektor se odnosi Mera 1 i ko ima pravo na IPARD podsticaj?

Mera I predstavlja investiciju u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u sektoru mleka, mesa, voća, povrća i ostalih useva.

Opšti i posebni uslovi za ostvarivanje IPARD podsticaja propisani su Pravilnikom o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (Sl. Gl. 84/17, 112/17,78/18) koji je donet na osnovu Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Korisnici Mere 1 su fizička i pravna lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i nalaze se u aktivnom statusu i to:

Fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

-Preduzetnik

-Privredno društvo

-Zemljoradnička zadruga

Preduzetnici, privredna društava i zemljoradničke ostvaruju pravo na IPARD podsticaj ako protiv njih nije pokrenut postupk stečaja ili likvidacije, računi kod poslovnih banaka nisu u blokadi, niti su bili u blokadi duže od 30 dana u periodu od 12 meseci pre podnošenja zahteva, nisu razvrstani u veliko pravno lice, nisu član holdinga ili koncerna niti su povezani sa velikim pravnim licima.

U kojem procentualnom iznosu se utvrđuju IPARD podsticaji u okviru Mere 1?

IPARD podsticaj se utvrđuje u procentualnom iznosu od prihvatljivih troškova investicije umanjen za PDV, i to:

-60% od ukupnih prihvatljivih  troškova,

-65% ako je korisnik mlađi od 40 godina na dan donošenja odluke o odobravanju projekta,
-70% ako je mesto investicije u  planinskim područjima -otežanim uslovima rada u poljoprivredi u skladu sa posebnim propisom,
+ 10 % za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.


Ko sprovodi postupak odobravanja IPARD podsticaja?

Na osnovu javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja sprovodi postupak.

Postupak se sastoji iz dve faze:

Prva faza predstavlja postupak za ostvarivanje prava na odobravanje projekta, rok za odlučivanje najduže 9 meseci,

Druga faza predstavlja postupak za ostvarivanje prava na isplatu IPARD podsticaja, rok za odlučivanje najduže 6 meseci.

U okviru postupka za ostvarivanje prava na odobravanje projekta podnosilac zahteva koji ispunjava opšte i posebne uslove predviđene Pravilnikom dostavlja celokupnu dokumentaciju kojom dokazuje ispunjenost propisanih uslova i poslovni plan.

Pravilnik razlikuje jednostavan i složen poslovni plan u zavisnosti od vrednosti investicije.

Za investiciju do 50.000 eura – priprema se prost poslovni plan

Za investicija preko 50.000 eura – priprema se složen poslovni plan

Koliko je potrebno prikupiti ponuda?

Podnosilac zahteva prikuplja tri ponude za investiciju i prihvatljive troškove prema Listi prihvatljivih investicija i troškova ukoliko je vrednost investicije veća od 10.000 eura.

Ukoliko je vrednost investicije manja od 10.000 eura dostavlja se jedna ponuda. Podnosilac i dobavljač kao i dobavljači međusobno ne smeju da budu povezana lica.

Kada je podnosilac dužan da sprovede projekat i kako se dokazuje da je projekat realizovan?

Korisnik kome je odobren projekat nakon donošenja rešenja Uprave za agrarna plaćanja o odobravanju projekta, dužan je da sprovode projekat u ostavljenom roku. Niti jedna radnja ne sme biti preduzeta pre donošenja rešenja o odobravanju projekta, što ovlašćena lica Uprave proveravaju na licu mesta pre samog donošenja rešenja o odobravanju projekta.

Izuzetak predstavlja opšti troškak za izradu poslovnog plana, studije izvodljivosti, priremu projekta i tehničke dokumentacije kao što su naknade za arhitekte, inženjere i druge konsultantske naknade koje mogu da nastanu u periodu važenja IPARD programa.

Ono što je bitno da se naglasi da korisnik nakon odobravanja  projekta sam finansira odobrenu investiciju.

Sredstva se obezbeđuju iz sopstvenih sredstava ili kredita banke.

Korisnik nije u obavezi da Upravi dokaže da poseduje novčana sredstva za realizaciju investicije.

Kada se vrši isplata odobrenog IPARD podsticaja

Postupak za ostvarivanje prava na isplatu IPARD podsticaja se sprovodi nakon realizacije investicije u skladu sa Rešenjem. Ono što je bitno da se naglasi da se investicija realizuje bezgotovinskim plaćanjem ( isključujući cesiju, asignaciju ili kompenzaciju) što se dokazuje računima, otpremnicama i overenim izvodima banke o prenosu novčanih sredstava. Da bi korisnik ostvario pravo na isplatu IPARD podsticaja, računi poslovnih banaka moraju biti aktivni, poljoprivredno gazdinstvo treba da ispunjava odgovarajuće propisane uslove u oblasti zaštite životne sredine, u sektorima mesa i mleka da ispunjava propisane uslove u oblasti dobrobiti životinja kao i da predmetna investicija ispunjava uslove predviđene propisima Evropske unije sa kojima su usklađeni propisi Republike Srbije, kao i druge uslove predviđene Pravilnikom.

Business course

Koje su obaveze korisnika nakon isplate IPARD podsticaja?

Nakon isplate IPARD podsticaja korisnik je dužan da čuva dokumentaciju u skladu sa zakonom, da obeleži predmet investicije, da namenski koristi, ne otuđi niti omogući drugom licu korišćenje predmeta investicije u period od 5 godina od dana isplate, kao i da dopusti u svakom trenutku nesmetan pristup, uvid u dokumentaciju i kontrolu na licu mesta koja se odnosi na odobreni projekat ovlašćenim licima Uprave, Nacionalonog fonda Ministarstva finansija, Evropske komisije, Evropskog revizorskog suda i drugih ovlašćenih institucija.

Za koga IPARD može biti veoma koristan?

Imate farmu, bavite se voćarstvom, povrtlarstvom, uzgojem žitarica i industrijskog bilja ili ste prerađivač u sektoru mleka, mesa, voća i povrća, i planirate da iz sopstvenih izvora ili kredita banke započnete investiciju.

IPARD je idealan instrument za vas kako biste smanjili udeo sopstvenih sredstava i povećali operativnu likvidnost i ostvarili pozamašna bespovratna sredstva.

Kako može da vam pomogne poznavalac propisa iz oblasti IPA fondova, i konsultant za sprovođenje IPARD programa?

Istaknuti i priznati eksperti iz oblasti IPA fondova, konsultanske kuće za sprovođenje IPARD programa koji u svom timu imaju stručnjake za međunarodno i evropsko pravo, revizore i inženjere agronomije mogu vam pomoći pre svega u tumačenju propisa koji regulišu IPARD podsticaje, proceni ishoda konkursa s obzirom na postavljene uslove i trenutno upisano stanje u RPG, ukazivanju na propuste i nepravilnosti u vođenju gazdinstva, uspešnoj izradi poslovnog plana, pripremi i izradi projekta i celokupne dokumentacije nepohodne za ostvarivanje prava na IPARD podsticaj.

Author: Sanja Šarić, specialist in European law

Info: manager@sasamihajlovic.com

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: