RSS

Plaćena radna praksa u Evropi, profesionalni razvoj i širenje mreže

23 maj

Besplatno programiranje devojka

Upoznajte se sa programom Pioneers into Practice, koji vam nudi plaćenu radnu praksu u jednoj od 18 zemalja Evropske unije.
 Prijave za program Pioneers into Practice 2020 su otvorene do

1. juna 2020. godine

Šta je Program Pioneers into Practice?

Baci 5

Pioneers into Practice je međunarodni program profesionalnog razvoja, namenjen ljudima koji su profesionalno angažovani, i/ili imaju aktivnosti ili interesovanja u oblastima zaštite životne sredine, održivog razvoja, borbe protiv klimatskih promena i razvoja zelene ekonomije.
Program nudi inovativnu kombinaciju učenja putem interneta, radionica, grupnih projekata i plaćenih praksi. Tokom programa ćete steći veštine i znanje koje će vam pomoći da kreirate stvarne i trajne promene.
U Programu učestvuje 19 evropskih država i traže se eksperati za radne prakse u nekoliko stotina organizacija domaćina.
Prijavite se!
Koje aktivnosti obuhvata program i kakav je njihov raspored?
Program traje od juna do novembra.
Nakon perioda selekcije, koji se završava u prvoj nedelji juna, odabrani učesnici Programa će imati priliku da se upoznaju sa inovativnim metodologijama, koje se koriste u okviru Programa.

Program se sastoji iz sledećih celina:

 • Uvodna radionica – 8-12. jun 2020. (online)
 • Period timskog rada na konkretnim izazovima, koje predlažu organizacije u Srbiji (tzv. challenge owners)  druga polovina juna i letnji meseci. Tokom ovog perioda, timovima na raspolaganju stoji tim mentora koji im mogu pomoći u radu.
 • Realizacija profesionalnih praksi – septembar i oktobar. Polaznici programa se samostalno dogovaraju sa organizacijom domaćinom oko datuma prakse i načina obavljanja prakse („na daljinu“ ili boravak u inostranstvu). Praksa traje između 4 i 6 nedelja.
 • Završna radionica – 17. i 18. novembar 2020. online ili u Beogradu ukoliko uslovi to dozvole
  Predstavljanje projekata, iskustava i utisaka učesnika programa. Druženje sa širom zajednicom uključenom u aktivnosti oko Climate KIC Srbija.
Prijavite se!
Koje zemlje nude organizovanje radne prakse? Koje zemlje učestvuju u programu?
Ove godine čak 19 država učestvuje u program Pioneers into Practice, od čega 18 iz Evropske Unije, dok je Srbija jedina zemlja izvan EU.
Države i regioni koji učestvuju u ovogodišnjem programu, koje imaju otvorene pozive za program i u kojima se nalaze organizacije domaćini (host organizations) su: Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Španija.
Koje kriterijume treba da ispunjavam kao učesnik Programa?
 • Živiš u jednoj od zemalja učesnica programa;
 • Diplomirao/diplomirala si na fakultetu;
 • Imaš barem dve godine radnog ili volonterskog iskustva u organizacijama aktivnim u oblastima zaštite životne sredine, klimatskih promena, održivog razvoja, klimatskog aktivizma;
 • Posvećen(a) si borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine;
 • Učesnik si zajednice istomišljenika koji teže da kreiraju pozitivne promene u vezi sa klimatskim promenama i zaštitom životne sredine;
 • U mogućnosti si da učestvuješ u svim aspektima i aktivnostima programa (on-line trening, radionice, stručna praksa, grupni rad);
 • Znaš i služiš se engleskim jezikom;
 • U prethodne tri godine nisi učestvovao(la) na Programu; i
 • Otvoren(a) si za nove ideje, želiš da učiš, deliš znanje i uživaš u novom iskustvu.
Ko su bili pioniri iz Srbije prethodnih godina?
U EU se Program realizuje duže od 10 godina, i u njemu je učestvovalo preko 1500 profesionalaca iz raznih oblasti.

Ovo je četvrto izdanje Programa u Srbiji. U Programu je do sada učestvovalo više od 40 profesionalaca koji rade u organizacijama poput fakulteta, instituta, gradskih uprava, privatnog sektora, javno-komunalnih preduzeća, i organizacija civilnog društva.

Program je kreiran sa namerom da već iskusnim profesionalcima pruži mogućnosti daljeg usavršavanja.
Program Pioneers into Practice podržava različitosti i ohrabruje učesnike da se prijave, bez obzira na godine.​

Gordana Ilić – PhD in Chemistry
Founder in Residence @ Entrepreneur First Singapore
Država boravka: Nemačka

Tokom godina učestvovala sam u mnogim programima razmene. Program Pioneers into Practice je jedan od najboljih. U kratkom vremenskom period, bila sam u kontaktu sa neverovatno talentovanim ljudima i veoma podržavajućom mrežom profesionalaca iz oblasti zaštite životne sredine u dve države, radila sam na interesantnim projektima, i imala sam iskustvo rada u biznis organizaciji. Moj boravak je bio kao san. Sa ljudima koje sam upoznala na programu, uspela sam da organizujem događaj o borbi protiv klimatskih promena, imala sam javne nastupe, pobedila na hakatonu, i dobila sam ponudu za posao, na osnovu onoga što sam radila na programu. Najviše od svega, upoznala sam i radila sa ljudima koji su me inspirisali, koji su mi postali mentori i prijatelji.

Darko Veljković – Vodeći inženjer za energetsku efikasnost i energetski menadžet
Srbija kargo a.d.
Država boravka: Malta

Ovaj program je veliko profesionalno i privatno iskustvo koje je na mene uticalo veoma pozitivno. Poznanstva sa pionirima iz drugih zemalja, sličnih ili razlicitih profesija, i bavljenje zajedničkim problemima na odredjenim projektima, proširuje vidike i unapređuje načine rešavanja problema. Druženje, razmena iskustava i rad na rešavanju problema, doprineli su stvaranju kvalitetne atmosfere i stvaranju prijateljstava, a mreža koju sam tokom programa formirao aktivna je i sada – i u privatnom i u poslovnom smislu.

Dr Miloš Pajić  – Vanredni profesor
Poljoprivredni fakultet u Beogradu
Institut za poljoprivrednu tehniku                                
Država boravka: Slovenija    

Tokom programa sam profesionalno boravio u maloj kompaniji u Sloveniji, što mi je omogućilo da proširim znanja i steknem nova iskustva na teme smanjenja emisija CO2 i reciklaže metala. Ovo iskustvo je predstavljalo izlazak iz zone komfora i omogućio mi je da upoznam mlade i energične ljude van mog uobičajenog okruženja i načina razmišljanja. Uživao sam u praktičnom radu u oblasti koja mi je interesantna. Ovaj program mi je omogućio da steknem nove prijatelje, a uskoro i nove poslovne partnere.

Nataša Kuručki – diplomirani inženjer elektrotehnike
Digital Transformation and Innovation
European Commission
Država boravka: Mađarska

Pioneer into Practice je bilo jedno neverovatno iskustvo za mene kako na profesionalnom, tako i na privatnom planu. Učešće na programu mi je omogućilo da provedem sjajnih 6 nedelja u Mađarskoj, da naučim mnogo o pametnim gradovima, što i jeste oblast mog profesionalnog angažmana. Osim toga, Program mi je pomogao da se aktivno uključim u projekte na tu temu u Srbiji. Stekla  sam dragocene kontakte kako u Mađarskoj, tako i u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj, i Sloveniji. Proširila sam profesionalnu mrežu i srećna što sam deo te porodice. Mnoge projekte sam pokrenula ili nastavila nakon učešća u programu. Sjajno iskustvo, sjajna prilika, i sjajni rezultati nakon završenog programa.

Ognjan Pantić – asistent na projektima
Beogradska otvorena škola
Država boravka: Mađarska

Moja iskustva sa učešća u Programu su fantastična. Proveo sam šest nedelja u Budimpešti, gde sam radio u Mađarskoj asocijaciji privatnih firmi u oblasti životne sredine. S obzirom na moj angažman u neprofitnoj organizaciji, rad u privatnom sektoru je za mene bio izazov. Rezultati mog rada su se brzo videli – već prilikom nastupa Asocijacije na Sajmu ekologije u Beogradu. Puno sam naučio, organizujući nastup, zakazujući i koordinirajući poslovne susrete, učestvujući u poslovnim razgovorima. Preporučujem svima da se prilikom traženja ’domaćina’, oslone na svoje veštine, ali da odaberu sektor drugačiji od onog iz koga dolaze, jer se tako stiču najznačajnija iskustva.

 Prijave za program Pioneers into Practice 2020 – PiP su otvorene do

1. juna 2020. godine

Prijavite se!
Izmene u programu usled pandemije koronavirusa
Program Pioneers into Practice biće ove godine implementiran u izmenjenom formatu: uvodna radionica i grupni projektni zadatak biće online, dok radna praksa može biti realizovana u fizičkom obliku, ukoliko se stvore uslovi u međuvremenu.
Više informacija o programu na https://pioneers.climate-kic.org.
 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: